Lønn er ofte tabu blant kolleger, så hvor kan man skaffe informasjon om lønnsnivået til sine fagfeller?
Mange fagforeninger gjennomfører årlig en lønnsundersøkelse blant medlemmene sine, som medlemmene kan bruke som retningslinje i forhandlinger for å sikre at de blir rettferdig kompensert for sitt arbeid og sine ferdigheter.
Denne artikkelen handler om akkurat disse lønnsstatistikkene - hvordan kan de lages med best mulig kvalitet? Og hvordan kan man sikre seg en høy svarprosent? Dette gir vi deg svaret på her.
De fleste store fagforeninger i Norge gjennomfører lønnsundersøkelser for medlemmene sine, og for mange av fagforeningene er lønnsstatistikkene en av de mest populære og verdifulle tjenestene for medlemmene.
Lønnsundersøkelser er nemlig et nøkkelverktøy som hjelper arbeidsgivere og ansatte med å forstå lønnstrender og sammenligne lønnsnivået på tvers av bransjer, regioner og stillingstitler.
Danish Society of Engineers (IDA) er en dansk fagforening og interesseorganisasjon for høyt utdannede fagfolk med bakgrunn innen teknologi, vitenskap eller IT. IDA er et godt eksempel på hvordan lønnsundersøkelser kan tilby reell verdi for både organisasjoner og medlemmene deres. Med sin målrettede tilnærming har IDA klart å oppnå en svarprosent på opptil 45% i sine lønnsundersøkelser i SurveyXact. Dette tallet er betydelig høyere enn gjennomsnittet for andre lønnsundersøkelser og vitner om IDAs evne til å engasjere og motivere medlemmene sine til å delta aktivt i undersøkelsene.
Sjefanalytiker Finn Tidemand fra IDA forklarer at lønnsstatistikken for medlemmene har vært en integrert del av IDAs arbeid i nesten 70 år. Lønnsstatistikken spiller en viktig rolle i arbeidet med å tiltrekke medlemmer til fagforeningen.