Arbeidsmiljøkartlegginger forbedrer det psykososiale arbeidsmiljøet

Debatten om krenkelser og sexisme har økt bevisstheten om et godt arbeidsmiljø, og verktøyet for å gjøre noe konstruktivt er lettilgjengelig.

Vi arbeider daglig med arbeidsmiljøkartlegginger i våre plattformer, og møter arbeidsplasser som har utfordringer med arbeidsmiljøet.

Det er viktig å ta arbeidsmiljøkartleggingsresultatene som utgangspunkt for en åpen samtale på arbeidsplassen.

Det er ikke nok at lederen konstaterer hvor mange medarbeidere som har opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet eller direkte seksuelt krenkende atferd. Det er avgjørende at ledere på alle organisatoriske nivåer agerer som rollemodeller og gir rom for dialog om hva som er 'innenfor og utenfor' rammen, samtidig som man på et sentralt nivå i organisasjonen må være tydelig på de formelle rammene og de påfølgende konsekvensene hvis disse ikke følges.

Rambøll har erfart konkret hvordan et målrettet arbeid på bare noen måneder kan endre arbeidsmiljøet i en organisasjon som var usunn. Og denne endringen startet med en gjennomtenkt kunnskapsinnsamlingsprosess, der arbeidsmiljøkartleggingen var en avgjørende faktor.

 

Vi gjennomførte en arbeidsmiljøkartlegging for en organisasjon i danske staten med cirka 1000 ansatte.

Resultatet viste blant annet at 12 % av de ansatte hadde opplevd mobbing det siste året.

Den aktuelle organisasjonen satte deretter som mål å redusere dette til benchmark-nivået på 7 prosent, og tre år senere var tallet falt til bare 5 prosent.

vignetter_samlet_confirmation

Netopp oppfølgingen er viktig i en brytningstid, hvor den ene store dagsordenen etter den andre dominerer i media.

Fra me-too til seksisme og nå økende oppmerksomhet rundt mindre gode ledere.

For arbeidsgiveren krever dette spesielt oppmerksomhet, fordi en dårlig arbeidskultur preger selskapets profil og omdømme både formelt og uformelt.

CASE:

Opplevd mobbing falt fra 12 % til 5 %

Rambøll gjennomførte en arbeidsmiljøkartlegging for en organisasjon i staten med cirka 1000 ansatte.

Organisasjonen kjennetegnes ved svært blandede medarbeidergrupper med "kulturer i kulturen" og et språk som var ganske variert (for eksempel mellom ansatte med kontorarbeid og de med mer praktiske oppgaver).

Arbeidsmiljøkartleggingen viste blant annet at 12 % av de ansatte hadde opplevd mobbing det siste året (mot 7 % i det eksterne benchmarket for arbeidsplasser i staten).

Mål om reduksjon

Den aktuelle organisasjonen satte som mål å redusere mobbingen til nivået i benchmarket på 7 %.

Blant annet, med bistand fra Rambøll, ble det gjennomført workshop for lederne med fokus på hvordan man håndterer konflikter og uenighet.

Det ble også gitt en tydelig oppfordring til at man i alle enheter løpende snakket om hva som er "innenfor og utenfor streken", slik at det blant alle ledere og ansatte skapes høyere bevissthet om når vi er på vei til å overskride hverandres grenser – og håndterer det på en hensiktsmessig måte når/om det skjer.

Helt konkret fikk lederne følgende seks råd med på veien

  1. Vær en god rollemodell. Unngå å mobbe selv, beskytt potensielle ofre og vis medarbeiderne at du ikke aksepterer mobbing.
  2. Vær åpen i medarbeidersamtalene og lytt etter signaler på mobbing. Ta det alltid alvorlig hvis en ansatt føler seg dårlig behandlet og velger å fortelle om det.
  3. Lytt til både offeret og mobberen. Ikke trekk forhastede slutninger. Prøv å skape en dialog mellom partene.
  4. Gripp aktivt inn hvis du registrerer mobbing. Du er medansvarlig hvis du bare lar det skje.
  5. Vis medarbeiderne at de kan komme til deg hvis de får problemer med mobbing, og skap kontakt med andre personer i virksomheten som den mobbede kan kontakte og få hjelp fra – spesielt hvis du ikke selv kan løse problemet.
  6. Følg opp personalpolitikken og definer om nødvendig lokale spilleregler i samarbeid med medarbeiderne.

I den gjennomførte arbeidsmiljøkartleggingen tre år senere var andelen av medarbeidere som hadde opplevd mobbing falt til 5%, og lå nå et stykke under det eksterne benchmarket for arbeidsplasser i staten.

vignetter_samlet_shared_goals